Terug naar overzicht

Registratierechten op woningen in 2022

Koopt u dit jaar een woning (bestaande woning of nieuwbouw), dan gelden er sinds 1 januari nieuwe regels. CenConstruct zocht voor u uit wat die zijn en welke impact ze hebben op de totaalprijs.

Bestaande woning als eerste eigendom

Koopt u in 2022 een bestaande woning – dus geen nieuwbouw – en wordt die woning uw eigen én enige woning? Dan dalen de registratierechten van 6% naar 3%.

Gaat u die woning ook straks grondig renoveren – dat wil zeggen: met een resultaat dat lager ligt dan een E-peil van 60 – of afbreken en weer opbouwen, dan zakt die 3% nog verder, namelijk naar 1%. Zo hoopt de overheid de renovatie van veel verouderde woningen in Vlaanderen te stimuleren.

Voor de volledigheid geven we mee dat wie in 2022 een bestaande woning als tweede – of derde, of … – verblijf koopt, op vlak van registratierechten geen voordeel doet: die stijgen net, van 10% naar 12%. Zijn de vorige registratierechten meeneembaar, dan kan dat percentage wel zakken tot 6%.

Overzicht registratierechten: Bestaande woning zonder BTW

01/01/2022Opmerking
1%Enige woonst, geen MNB* + renovatie naar E-peil ≤ 60 binnen de 5 jaar
3%Enige woonst en geen MNB mogelijk
6%Indien MNB vorige registratierechten
12%Indien tweede eigendom
(*) Meeneembaarheid

Compromis al in 2021 getekend en akte in 2022? U profiteert!

Had u vorig jaar al het compromis getekend en verlijdt de akte dit jaar, dan geniet u ook van de lagere registratierechten. 

Registratierechten voor nieuwbouwwoning

Investeert u dit jaar in een nieuwbouwwoning, dan gelden er andere registratietarieven. Bij dit type woning betaalt u immers enkel registratierechten op het grondaandeel en 21% of 6% (*) BTW op het constructie-en infrastructuur gedeelte.

*mits voldaan wordt aan de opgelegde voorwaarden

In tegenstelling tot bestaande woningen stijgen de registratierechten en wordt er geen onderscheid gemaakt tussen eerste of tweede woning.

Overzicht registratierechten: Nieuwbouw

31/12/202101/01/2022Opmerking
Grondaandeel10%12%Geen voorkeurstarieven
Constructie21%21%6% bij afbraak en bekende voorwaarden

Compromis al in 2021 getekend? Dan verandert er niets

Had u voor de nieuwbouw woning of bouwgrond al in 2021 een compromis getekend, dan gelden de oude registratierechten van 10%. Enkel wie in 2022 de compromis én de akte officieel maakt, betaalt 12%. 

Meeneembaarheid vanaf 2024 afgeschaft

Meeneembaarheid is de mogelijkheid om de registratierechten die u al betaald heeft op een vorige woning/bouwgrond, af te trekken bij de aankoop van een volgende woning/bouwgrond. 

Tot en met 31 december 2023 kan u als koper kiezen uit

Wil u meer weten over de nieuwe registratierechten die van toepassing zijn op uw (volgende) (bestaande of nieuwbouw) woning? Dan kan u altijd terecht op de website van de overheid.

Ook met andere vragen wij helpen u graag verder.


Wenst u meer te weten over wat de mogelijkheden zijn van uw onroerend goed? Of kent u iemand met een oude eigendom of een interessante locatie? Dan kan u hier terecht.

Wie is CenConstruct?

CenConstruct investeert voor u in de toekomst en kiest bij elk project voluit voor uitermate energiezuinige woningen. De Bijna Energieneutrale (BEN) woningen hebben telkens

Als familiebedrijf streven we naar een warme sfeer in een knap design, alles conform de regels van de Vlaamse overheid omtrent milieuvriendelijk wonen.

© CENCONSTRUCT 2024 – Webdesign Media Architect
Privacy | Disclaimer