Terug naar overzicht

Geothermie, een speerpunt in het duurzame verhaal van CenConstruct

Geothermie is hot, maar wat betekent het in een woning en/of project en waar zit de meerwaarde? In deze blog duiden we waar geothermie voor staat, de voordelen van de technologie en hoe we er bij CenConstruct mee aan de slag gaan in onze woningen en projecten. 

Geothermie, een bloeiende technologie

Optimaal verwarmen en koelen op lage temperatuur? Dan zit je goed met geothermie, in combinatie met een warmtepomp. Bij deze technologie wordt er immers aardwarmte gebruikt om op een duurzame manier te verwarmen en te koelen. Opgepompte aardwarmte wordt door een warmtepomp, in combinatie met elektriciteit, verder opgewarmd tot een bruikbaar niveau, ideaal om via bijvoorbeeld de vloerverwarming een aangename temperatuur te bekomen. Maar ook verkoelen in de zomer is perfect mogelijk via de vloerverwarming. Zonder extra energie haal je de warmte uit je woning, waardoor je geen airco meer nodig hebt.

Combineer je de warmtepomp met een warmtebatterij, dan sla je aardwarmte op in de zomer, om deze in de winter te gebruiken. Uiterst energiezuinig en duurzaam. Weet trouwens dat ook sanitair water perfect opgewarmd kan worden met een warmtepomp. Zeker in combinatie met zonnepanelen is dit een geweldige optie.

De meerwaarde van geothermie?

Geothermie biedt meerdere voordelen:

Let wel, geothermie is niet bij alle projecten haalbaar. Voldoende boringen moeten mogelijk zijn en de oppervlakte is daarbij van belang. De initiële investering is niet goedkoop, maar zoals eerder aangehaald, die recupereer je ruimschoots op langere termijn.

CenConstruct, thuis in geothermie

CenConstruct is thuis in geothermie. We implementeren het in onze projecten waar mogelijk en blijven de ontwikkelingen op de voet volgen. Daarbij werken we met zowel open (grote projecten) als gesloten systemen (kleine projecten). Bovendien zijn er zowel collectieve systemen om hele projecten te verwarmen als individuele systemen voor aparte woningen/appartementen.

Een voorbeeld is het project CENWommelgem, een energiezuinig appartementencomplex met 17 appartementen en 3 woningen , waar geothermie in de praktijk zal worden toegepast.

Bij CenConstruct investeren we bewust in deze duurzame technologie, die op lange termijn altijd loont. Meer nog, duurzame technologieën zoals geothermie zullen vanuit de overheid meer en meer ondersteunt worden en we nemen daarin graag het voortouw.

Meer weten?

Wil je meer weten over geothermie, de projecten waar we dit toepassen of onze visie op duurzaam verwarmen/koelen? Contacteer onsOnze experts vertellen je er graag meer over.

© CENCONSTRUCT 2024 – Webdesign Media Architect
Privacy | Disclaimer