Terug naar overzicht

Duurzaam verwarmen: de werking, do's en dont's van een warmtepomp uitgelicht

CenConstruct bouwt in Vlaanderen nieuwbouwwoningen volgens de laatste BEN-normen, samengevat in het E-peil van de woning. Een tactiek om een goed E-peil te halen, is de installatie van een warmtepomp. Onze technisch inspecteur legt uit wat u moet weten over deze duurzame manier van verwarmen. 

Wat is een warmtepomp

Een warmtepomp verpompt warmte van punt A naar punt B en is een energiezuinig alternatief voor de bekende CV-ketel op aardgas. De pomp bestaat in verschillende modellen en formaten en bevat meestal een binnen- en buitenunit, al bestaan er ook toestellen in één stuk. 

Er bestaan meerdere types pompen: naast lucht-lucht (een omgekeerde airco) en water-water (dat warmte onttrekt uit het grondwater en/of de bodem), is er ook een lucht-water warmtepomp. Dat type warmtepompen heeft de beste verhouding tussen ecologie enerzijds en kostprijs anderzijds en is ook wat CenConstruct gebruikt in de nieuwbouwprojecten met een recente bouwaanvraag.

Hoe werkt een warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp is een soort van omgekeerde koelkast: met een (kleine) hoeveelheid stroom onttrekt de pomp warmte uit de omgeving en zet die om naar warmte waarmee u uw woning (via vloerverwarming) en (sanitair) water kan verwarmen. 

Waarom wel kiezen voor een warmtepomp

Een gasaansluiting wordt in buurten met nieuwbouw immo niet langer geïnstalleerd en om het gevraagde E-peil te halen is de aanwezigheid van een warmtepomp simpelweg aangewezen. In ruil krijgt u een quasi CO² neutrale woning, op voorwaarde dat de elektriciteit waarop de warmtepomp werkt, ook CO² neutraal wordt geproduceerd (en niet afkomstig is van bijvoorbeeld aardgascentrales). 

Ook het koelgas van de warmtepomp is milieuvriendelijk(er geworden) en op esthetisch vlak moet er geen schouw weggewerkt worden. De binnenunit (vaak niet groter dan een forse koelkast) past makkelijk in een berging, garage of technische ruimte. 

U kan trouwens ook koelen met een warmtepomp: via de omgekeerde werking wordt er koud water gemaakt. Dat gekoelde water (ca 18°C) circuleert dan door de vloer en zorgt voor een aangenamer binnenklimaat bij hoge buitentemperaturen.

Waarom niet kiezen voor een warmtepomp 

De buitenunit – die in de tuin of op een (plat) dak mag staan – bevat een compressor en ventilator die lawaai maken, wat als storend kan ervaren worden. 

Waar een gasketel op een hoger vermogen draait (22 kW), is dat bij een warmtepomp maar 4,5 kW (afhankelijk van de grootte van de woning). Dat kan afschrikken, want op warm water wil u niet lang moeten wachten. Gelukkig garandeert een buffervat van minstens 200 liter – dat mee wordt ingebouwd –  voldoende warm water voor meerdere toepassingen in huis.  

Het omzettingsproces van de warmtepomp gebeurt op elektriciteit, wat gevolgen zal hebben voor uw elektriciteitsfactuur. Met zonnepanelen – waarbij de woning zelf voor de energie zorgt – is dat probleem deels van de baan. CenConstruct voorziet waar nodig zonnepanelen om samen met de installatie van de warmtepomp aan het gevraagde E-peil te komen. 

Bij strenge mintemperaturen (denk aan -10 à -15 °C) kan de buitenunit van een warmtepomp dichtvriezen. Vandaag beschikt quasi elke warmtepomp over een ingebouwde elektrische weerstand die bij te lage buitentemperaturen bijverwarmt.

Hoe onderhoudt u de warmtepomp

Afhankelijk van de geografische positionering, is er aan een warmtepomp bijna geen onderhoud. Kiest u voor nieuwbouw immo in een vlakke omgeving met weinig bomen (vb. aan de zee), dan zit u goed. Woont u straks in een bosrijke omgeving met bladeren, dan is een jaarlijks nazicht toch aangewezen. Zo blijft de flow over de buitenunit gegarandeerd. 

CenConstruct en warmtepompen

CenConstruct laat aan elk project een studie vooraf gaan. Voor de selectie van de correcte warmtepomp houden experts telkens rekening met de geografische ligging, de gebruikte materialen in de buitenschil en de oriëntatie. Zo bent u zeker van de meest geschikte en vooral meest ecologische oplossing om uw woning te verwarmen.  

Benieuwd hoe zo’n energiezuinige woning eruit kan zien? 

Bron: Bert Willoqué, projectmanager technieken bij DCA

© CENCONSTRUCT 2024 – Webdesign Media Architect
Privacy | Disclaimer