Terug naar overzicht

Buurten in... Bornem: fiets en wandel eens tussen polders en rivieren

In het Scheldeland – het gebied tussen de Rupel, de Dender en de Schelde – liggen prachtige routes voor fietsers en (moedige) wandelaars. CenConstruct zocht en vond een rit vanuit projectgemeente Bornem. Fan van de populaire Eén-reeks Stille Waters? Dan wordt dit de tocht van je leven.

Starten in Bornem

Onze trip begint in het pittoreske Bornem, ons wel bekend. De naam is afgeleid van het oud Gallo-Romeins en betekent ‘verblijf bij de bron’ enerzijds en ‘woonplaats aan de grens’ anderzijds. Een bron die ook een grens is, dat moet de Schelde zijn.

Na 20 min genieten op de fiets, komen we al aan onze eerste stop: het charmante Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger in Weert. Hier leer je alles over wat een ambacht manden maken was. Ook kuiperij, vlasbewerking en klompenmakerij komen uitgebreid aan bod. Een leerrijk uitje, gezien de rijke geschiedenis van de streek. Verwerk je opgedane kennis bij een glas lokaal Slijkneusbier, meteen wat smeer voor de benen!

Pauzeer even bij 200 jaar oude pracht aan de Schelde

We zetten onze weg verder tot aan de Scheldedijk. Richting Hingene bots je op een parmantig stukje architectuur: het paviljoen van De Notelaer. Opnieuw een vol verleden dat tot leven komt in de vorm van gekleurde bakstenen, een schitterende parketvloer, een rond salon met prachtige bas-reliëf en niet te vergeten: het dakterras met een prachtig vergezicht op de Schelde. Je bezoek afsluiten doe je met een stukje beroemde Notelaeretaart, gemaakt van cacao, gebrande nootjes en kaneel.

Liever een langere pauze? Aan het paviljoen hangt een groot polderbos waar je terecht kan voor een fikse wandeling in de natuur. Een mooi stukje groen waar je veel gelijkgezinde zielen zal tegenkomen. Niet voor niets is dit paviljoen al sinds 1984 het “Trefpunt aan de Schelde”!

Pracht en praal in Opdorp

Fiets je de Schelde af, langs de zeesluis in Wintam en het Noordelijk Eiland, dan rijd je op een gegeven moment opnieuw ‘landinwaarts’, naar Liezele en Opdorp. In Liezele leer je bij over hoe het leven zijn gang ging tijdens WO I, in Opdorp geniet je dan weer van de rust op een van Vlaanderens groenste dorpspleinen.

Van Opdorp fiets je nog een halfuurtje tot je terug in Bornem bent. Via het uitgebreide knooppuntennetwerk kan je de tocht langer of korter maken. In deze groene gordel tieren fiets- en wandelroutes trouwens welig. Benieuwd? Informeer je op Scheldeland.be of Routen.be

CenConstruct in Scheldeland

Net omwille van de groene omgeving en vele recreatieve mogelijkheden, is Bornem een van de locaties waar we bouwen aan een BEN-project. Bij elk nieuw project onderzoeken we de buurt en gaan we op zoek naar de sweet spot voor toekomstige bewoners.

Zo ook in Bornem. Residentie De Amandustuinen leveren we op in het najaar van 2022 en zal bestaan uit 7 luxe appartementen. Elke woning is voorzien van een tuin of terras en een bovengrondse parkeerplaats. Meer weten?

© CENCONSTRUCT 2024 – Webdesign Media Architect
Privacy | Disclaimer